Műtét körüli teendők


8815-1A műtét mindig nagy izgalmat okoz egy tulajdonosnak.

Mit tegyünk, hogy az altatás rizikója minél kisebb legyen?

8 éves kor felett érdemes egy kontroll vérvételt csináltatni állatunknak, melyből kiderül, hogy nincs e esetleg kezdődő máj-vesefunkciós zavara, mely az altatás rizikóját emeli.

Altatás előtt minden esetben szükséges az állat vizsgálata.

Szívultrahang vizsgálat is végezhető.

Vérvizsgálatra rendelőnkben is van lehetőség.

Altatás, műtét előtti teendők:

Altatás előtt szükséges az állatok 12-24 órás koplaltatása. Tehát műtét előtti nap kaphatnak enni utoljára.

Nagyon kistestű állatok esetén pl.: mini yorki, csivava, 5-6 órás koplaltatás is elegendő.

Műtét előtt 3-4 órával a víz megvonása is szükséges, hogy a gyomor tényleg üres legyen.

Kiszáradni állatunk ennyi idő alatt nem fog, hisz műtét közben minden esetben kap infúziót.

Érdemes a műtét előtt, kutyáinkkal sétálni, hogy a vizelet, bélsár ürítése megtörténjen.

Macskát macskaszállító dobozban hozzuk műtétre és vizsgálatra, mert kézből kiugorva baleset érheti őket.

Műtét előtti a vizsgálatkor, be kell számolni, ha bármi furcsát tapasztalnak állatukon pl.: hányás, hasmenés, sok vizet iszik, sokat pisil, stb.

Műtét utáni teendők:

Az ébresztés rendelőnkben, elkülönített, csendes, meleg helyen történik. Ha van kedvenc rongya, fekvőhelye kedvencünknek, elhozhatjuk, hogy érezzen otthoni szagokat, amikor ébred.

Csak éber állapotú állatot adunk haza.

Hazaszállításkor figyeljünk oda, hogy hanyatt ne fektessük kedvencünket, mert ha hány, nehogy félre nyeljen. Az oldalán feküdjön, vagy a hasán. Nagytestű kutyákat ne forgassuk a hátukon, mert gyomorcsavarodást kaphatnak!

Műtét napján még kábák, ilyenkor fontos felügyelni őket otthon is. Ne hagyjuk magukra kedvencünket. Ébredés után, remegés, hányinger, hányás, sírás előfordulhat. Fájdalomcsillapítót minden esetben kapnak műtét után, így a sírás nem a fájdalom miatt van, hanem az altató utóhatása miatt, ami még rossz közérzetet okoz.

Meleg, szoba-hőmérsékletű, tiszta, puha helyen kell őket elhelyezni. Nyáron ne hagyjuk a kertbe, mert a tűző napon napszúrást kaphatnak, télen megint csak ne hagyjuk kint a kertben, mert megfázhatnak. Fontos, hogy temperált helyen legyenek. Az első órákban még imbolyogva járnak, ezért ne legyenek lépcső tetején, kanapén, mert leeshetnek onnan!

Műtét után inni adhatunk nekik néhány órán belül.

Enni inkább csak másnap, vagy kistestűeknek aznap néhány falatot adjunk, amikor már teljesen észnél vannak. Ha túl sokat esznek hányhatnak.

Műtét utáni napokban:

Fájdalomcsillapítót kapnak állataink. Ezt adjuk be nekik akkor is, ha úgy tapasztaljuk, hogy már nem is fáj, mert a sebgyógyulást is segítik, gyulladáscsökkentő hatásukkal.

A sebvédelemről gondoskodnunk kell, mert ha az állat nyalja a sebét begyulladhat, vagy kiszedheti a varratokat. Ha kiszedi, varratszedés előtt, sebe szétnyílhat és ekkor újabb operáció szükséges.

Kutyáknak és macskáknak is van műtét utáni gallér, vagy műtét utáni ruha, így az állat nem fér a sebéhez, hogy piszkálja azt. Ha a macskánkra kell gallért adni, akkor varratszedésig nem engedhetjük ki a kertbe, mert gallérban nem tud fára mászni és nem tud jól tájékozódni. Ha gallér kell cicánknak, akkor 10 napig bezárva kell tartani.

Varratszedés:

10-12 nappal a műtét után lehetséges. Ehhez vissza kell hozni rendelőnkbe az állatot, vagy előre egyeztetett időpontban háznál is lehetséges. A varratszedés egy nem fájdalmas beavatkozás.

Ha bármit tapasztalunk az állatunk sebével kapcsolatban pl.: szétnyílt, váladékozik, kipirult, duzzadt, fájdalmas kérem jelezzék nekem.