SZÍVFÉRGESSÉG

Kedves kutyatartó Gazdik!

 A szúnyogok által terjesztett komoly megbetegkutya-2edést, akár a kutya halálát is okozhatjaA szívférgességet egy fonálféregfaj (Dirofilaria immitis) okozza, aminek kifejlett példányai a 12-30 cm hosszúságot is elérhetik. A kifejlett férgek a tüdő ereiben, tüdőartériában és a jobb szívfélben élősködnek.

A szívféreg terjedése

A szív- és bőrférgesség elsődleges terjesztői a lepkeszúnyogok. A klíma változásának köszönhetően mára Magyarországon is egyre több kutyában mutatják ki a szív- és a bőrférgességet. Sajnos évről-évre nő a diagnosztizált esetek száma. A szívféreg lárva alakját a szúnyogok terjesztik és juttatják be házi kedvenceinkbe. A szervezetbe került L3 lárva körülbelül 100 nap alatt a tüdőartériákba vándorol, miközben fejlődik és L5 lárva alakká nő, amely akár az 1-2 cm nagyságot is elérheti. Ezután kb. 2-3 hónap telik el, mire ivarérett féreggé fejlődik, amely a nagy tüdőartériákból visszafelé vándorol a jobb szívfélbe. A szaporodásuk során létrehozzák az L1 lárvákat, amelyek a perifériás vérben élősködve microfilaraemiát okoznak. A vérvizsgálatok során ez a lárva alak látható, mely felhívja a figyelmet az esetleges felnőtt szív-, vagy bőrféreg alakokra az állat szervezetében. A felnőtt férgek akár 7 évig is élhetnek kedvenceinkben.

Tünetei

Az enyhe fertőzöttség, illetve a betegség korai szakasza nem mindig jár egészségromlással. Azonban már ilyenkor is tapasztalható kedvenceinknél enyhe fáradékonyság,, lesoványodás,  alkalmanként száraz köhögés, orrvérzés, nehézlégzés. A tünetek később súlyosbodhatnak. Ilyen tünetek lehetnek a felköhögött véres váladék, légzési elégtelenség-hirtelen elhullás. Munkakutyáknál és vadászkutyáknál a teljesítmény csökkenése figyelhető meg. Tartós és súlyos fertőzöttség esetében a mellkasi röntgenfelvételen és a szív ultrahang vizsgálaton már elváltozást láthatunk .A Dirofilária repens (bőrféreg) 2-3 cm-es csomókat alakít ki a bőrben.

A fertőzöttség diagnosztizálása

Egy csepp vérből mikroszkópos vizsgálattal és gyorsteszt segítségével tudjuk diagnosztizálni.

A betegség kezelése

Az állat kezelése a fertőzöttség súlyosságától és előrehaladottságától függ. Ennek megítéléséhez a szív ultrahangos vizsgálatára és a mellkasról készült röntgenfelvételre van szükség. A lárvaalakok kiírtására tablettás kezelés és spot on kezelés is rendelkezésre áll. A fertőzött állatok eredményes kezelése nagyon hosszú időbe telik, kockázatos és a költségek is igen magasak.

A hangsúly mindenképpen a megelőzésen van!!

Megelőzés

A szív és bőrférgesség megelőzésére többféle módszer létezik, sokszor ezek kombinálása a legmegbízhatóbb.

!!! Fontos a szúnyogok távoltartása kedvenceinktől !!!

Ehhez több lehetőség is rendelkezésünkre áll: választhatunk spot on készítmények, nyakörvek és szájon át adagolható készítmények közül. A szúnyogok ellen áprilistól októberig kell a kutyákat védeni.

sziv

Jelentkezzen be hozzánk áprilisban kedvezményes Dirofilária szűrővizsgálatra!

Akciónk keretében a vizsgálat ára április 30-ig csak 7000 Ft!

A szűrésre bejelentkezhet telefonon a 0620/598-9669 vagy a 0630/014-8177  

 telefonszámok egyikén illetve online: https://pillevet.booked4.us