• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Miért oltassam kutyámat, macskámat veszettség vírus ellen?

A veszettség az emberekben és az állatokban is egy heveny lefolyású, halálos agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség. A WHO adatai alapján a mai napig 55.000 ember hal meg évente veszettségben, 15.000.000 humán oltást adnak megelőzés céljából, amellyel 280.000 ember halálát előzik meg. A halálos esetek 90%-a Ázsiában és Afrikában fordul elő. Magyarországon 1950. óta 8 emberi fertőződés történt, mindegyik halálos kimenetelű volt. 1995. óta igazolt emberi fertőződés nem történt.
De minek köszönhető ez a jó eredmény? Magyarországon az 1930-as évek óta kötelező az ebek veszettség elleni védőoltása, amelynek hatására a háziállatok körében nagyban lecsökkent a fertőzöttség. Majd a világháború után egy újabb járványhullám érte el hazánkat, amelyet a bevezetett közigazgatási intézkedések – eblajstrom, kötelező oltás, kóbor ebek befogása- ismét sikerült csökkenteni.
Napjainkban a diagnosztizált veszett állatok kb. 75%-a róka, 25%-a kutya és macska. A kutyák rendszeres oltása révén, a háziállatok közt 50%-ban a macskák érintettek.
1992.óta bevezették a rókák csalétekkel való, szájon át történő vakcinázását is, így már vannak megyék, ahol évek óta veszett rókát sem találtak. Viszont a határszéleken, főleg az Alföldön még mindig van veszett róka, sőt kutya is, hisz a szomszédos országok védettsége jóval a miénk alatt van.
Hogyan tudunk fertőződni? A vírus a fertőzött állat nyálában van, így kutya-, róka-, macskaharapással, vagy sebzésen keresztül nyállal fertőződhetünk. A lappangási idő 3-8 hét (szélsőséges esetekben akár 8 hónap is lehet), idegrendszeri tüneteket okoz és halálos kimenetelű. Marás esetén azonnali szappanos lemosás és fertőtlenítés szükséges, majd forduljunk sürgősen háziorvosunkhoz. Ha a kutya egy éven belül be volt oltva veszettség ellen, akkor nem kell aggódnunk, viszont ha nem, akkor a veszettség gyanúja fennáll, ekkor az orvos hatósági eb megfigyelést és a harapott ember oltását rendelheti el.

Az emberi fertőződés és halálozás számának nullára csökkenése, az 1930-tól fenntartott folyamatos kutya oltásnak köszönhető, mivel emiatt egyre kevesebb a veszett állatok száma országunkban, így egyre kisebb az esélye az ember fertőződésének is.

Szóval kutyánkat, macskánkat a saját és gyermekeink védelmében kell oltatnunk!

dr. Buránszki Barbara