• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Cushing-szindróma (Hypercortisolismus)

A Cushing-szindróma az egyik leggyakoribb hormonális betegség a kutyákban. A betegségeben mellékvese kortizol-túltermelése miatt a szervezetet tartós és túlzott glükokortikoid hatás éri, mely anyagforgalmi zavarokat okoz. Cushing-szindrómát okozhat még a huzamosabb ideig szteroid készítménnyel kezelt állat.

A tünetek közül jellemző lehet a túl sok ivás, túl sok pisilés, megnövekedett étvágy, immungyengeség, az izmok megfogyása, gyengeség, hízás a hasi területre, trombózis kialakulása, lihegés, heresorvadás, szaporodásbiológiai zavarok, szövődményes cukorbetegség. Előrehaladottabb állapotban bőrtünetek is kialakulhatnak, mint az elvékonyodott, rugalmatlan bőr, bőr elmeszesedése, faggyúfelhalmozódás a szőrtüszőkben, szimmetrikus szőrhiány, az immungyengeség miatt bőrgyulladás, rühösség és különféle fertőzések kialakulása. Előfordulhatnak a Cushing-szindróma fajtájától függően idegrendszeri tünetek is, például vakság, görcsrohamok, elbutulás.

Az állatorvos a biztos diagnózist LDDS-teszttel, többszöri vérvétellel, vérlabor vizsgálattal állítja fel. A kórt a Cushing-szindróma fajtájától függően műtéttel (hormontermelő képlet) eltávolításával, de legtöbbször gyógyszeresen lehet kezelni. Cél az életminőség javítása és az élethossz jelenős meghosszabbítása. Ha szteroid-kezelés miatt alakult ki a szindróma, a szteroid elhagyásával a betegség visszafordítható.