• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Bolha, kullancs elleni védelem, Babesia

A kullancsok és a bolhák többféle fertőző betegséget adhatnak át a kutya és cica kedvenceinknek is.

Kutyáknál gyakran előforduló, akár halálos kimenetelű vesekárosodással járó kullancs által terjesztett betegség a babeziózis, melyet különböző Babesia egysejtű paraziták okoznak. A parazita vörösvérsejt szétesést okoz. A széteső vörösvérsejtekből felszabaduló hemoglobin, illetve a vér csökkent oxigén telítettsége oxigénhiányos vesekárosodást okoz. A babeziózis tünetei lehetnek a magas láz, bágyadtság, vörhenyes vizelet, okkelsárga hasmenés, sárgaság. Ha a fent említett tüneteket észleli kedvencén, mihamarabb forduljon állatovoshoz!

További kullancs által terjesztett kórokozó a Borrelia burgdorferi, mely gyakran előforduló baktérium, azonban kutyákban ritkán okoz megbetegedést. Megbetegedés esetén visszatérő ízületi gyulladás, és egyéb szervi gyulladások alakulhatnak ki. A megbetegedésre az ember is fogékony.

Kullancs terjeszti a kullancsencephalitist is, melyre főleg az ember fogékony, de állatokban is okozhat agyhártya és agyvelőgyulladást. Tünetei lehetnek a láz, különböző idegrendszeri tünetek, például görcsrohamok, remegés, bénulás, viselkedés megváltozása. A kórjóslat általában rossz, sajnos a betegek többsége a kezelés ellenére elpusztul.

A macskák fertőző anémiáját a Mycoplasma haemofelis nevű baktérium okozza, mely bolha, kullancs, szúnyog által, illetve harapással terjed. A baktérium vörösvérsejt szétesést okoz, így a tünetek lehetnek sápadtság, bágyadtság, lihegés. Immungyenge macskáknál (macska leukózis pozitív, macska aids pozitív) a tünetek súlyosabbak lehetnek.

Bolhák terjesztik az uborkamagképű galandférget (Dipylidium caninum), melyet kedvencünk bolhászkodás közben a bolha szétrágásával vesz fel. Elősorban bélrendszeri tüneteket okoz, például hasmenés, de nagymennyiségben a sok toxinfelszabadulás miatt idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Ember is fertőződhet!

A bolhásság tünete elsősorban a viszketés. Egyes állatok allergiássá válhatnak a bolhacsípésre, ilyenkor bőrpír, göbök, gennyes bőrgyulladás is kialakulhat, főleg a faroktő környékén.

A külső paraziták elleni védelem egész évben javasolt, hiszen az egyre enyhébb telek miatt a kullancsok már télen is aktívak maradnak. Kombinált kullancs és bolha ellenes készítmények kapcsán keresse rendelőnket!