• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Sokat iszik, sokat pisil, bepisil. Mi lehet az oka?

Az idült vesebetegség idős kutyák és macskák körében gyakran előforduló betegség. Fiatal állatoknál elvétve fordul elő, a vizeletkiválasztórendszer fejlődési rendellenessége esetén. Az idült vesebetegség során a veseműködés folyamatosan romlik, a „méreganyagok” és egyéb anyagok kiválasztása a vizeletbe és a vizeletből való anyagvisszaszívás a vérbe romlik, ezáltal anyagforgalmi zavarokat okoz. Ez negatívan hat a szervezet többi szervének működésére is.

A krónikus vesebetegség során anémia, csontok állományának meggyengülése, izomsorvadás, lesoványodás, kiszáradás, immunrendszer gyengülése, véralvadási zavar, szájüregben, gyomorban, belekben fekélyek alakulhatnak ki. Magas vérnyomás is kialakul, mely tovább rontja a vesék állapotát, illetve szem- (retinaleválás, bevérzés) és agyvelő-elváltozások is kialakulhatnak. Idült vesebetegség gyanújára adhat okot, ha kedvencünk a szokásosnál többet iszik és pisil, bepisil, hány, időnként hasmenése van, étvágytalan, fogy, fáradékony, a szőre minősége megváltozik, bevérzik a szeme vagy hirtelen megvakul.  

Fontos, hogy időben diagnózishoz jussunk és megkezdjük a terápiát. A diagnózist vérlabor és vizelet, illetve ultrahangvizsgálat alapján állítja fel az állatorvos. Mivel időskorban gyakran előforduló betegség, és a terápia sikeressége a mielőbbi diagnózistól is függ, így érdemes nyolc év felett évente vérvizsgálatot végezni.

Sajnos a krónikus vesebetegség nem gyógyítható, a terápia célja az, hogy az állat minél jobb életminőségben minél tovább élhessen. A betegnek „Renal” tápot kell ennie, foszforkötőt és vérnyomáscsökkentőt kell szednie. Súlyosabb esetben infúziós terápia szükséges, illetve szükség esetén hányáscsillapító és gyomorvédő szedése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük