• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Hőguta

Itt a nyár és vele együtt a kánikula is. Háziállataink sem bírják jobban a hőséget, mint mi.
Mire figyeljen fokozottan kedvencei esetében:Kinti és benti állatai számára friss víz mindig álljon rendelkezésre, cserélje naponta többször is a felmelegedett ivóvizet, ha szükséges. Érdemes ilyenkor több itatóba/tálkába vizet tenni. Kertben élő állatai számára biztosítson árnyékot. Lakásban tartott kedvencei esetében sötétítse be a szobákat, kapcsolhat klímát vagy ventillátort is. A nyulak ketrecébe tehet csempét/járólapot vagy zselés hűtőmatracot (ha nem rágja meg a nyúl), törölközőbe csavart fagyasztott vizes palackot hűtési céllal. A kutyasétáltatást a kora reggeli és késő esti órákra célszerű időzíteni nem csak a hőség, hanem az égési sérülések elkerülése miatt is. Sétáltassa kedvencét füves területen, vagy használjon speciális mancsvédő krémet és kiscipőt a talppárnák sérülésének megelőzésére.
Soha ne hagyja kedvencét az autóban még rövid időre se. A résnyire lehúzott ablak nem biztosít
elegendő szellőzést, állata pár perc alatt hőgutát kaphat. A hőguta súlyos, életveszélyes állapot. Ha
azt észleli, hogy kutyája intenzíven zihál, nyálzik és besűrűsödött a nyála, kivörösödött a nyelve és fogínye, bizonytalanul mozog, szédeleg, pupillái tágak, szívverése szapora, hány és/vagy hasmenése van, akkor azonnal kezdje el hűteni, vigye hűvös, légkondicionált helyre, a testét hűtse folyó vízzel, nedves törölközővel. Amilyen gyorsan lehet, forduljon rendelőnk állatorvosaihoz a további ellátásért.
A krónikus beteg (pl. szívbeteg), túlsúlyos, idős állatok fokozott figyelmet igényelnek a nagy melegben: kerülje a sétát és a nagyobb fizikai aktivitást (intenzív játékot, sportolást), hagyja hűvös helyen pihenni őket (pl. pince, klímás helyiség).
Kedvenceink nem tudnak izzadni, de segíthet nekik az izzadáshoz hasonló állapotot előidézni: kutyák esetében dörzsöljön vizet a szőrbe, cicáknál a nedves vattakorongos vagy törölközős áttörlés segíthet. Nyuszija fülét óvatosan nedvesítse be langyos vízzel (hallójáratba ne kerüljön).
Különös gondot kell fordítani a hosszú, vastag bundával rendelkező kutyákra, mert náluk könnyen
befülledhet a bőr. A begyulladt bőrön sebek jelenhetnek meg, azok elfertőződhetnek és beköphetik a
legyek. Ajánlott ezeket az állatokat gyakrabban fürdetni és nyírni, valamint rendelőnkben kapható,
speciális, távoltartó hatású szerekkel kezelni.
A csökkent étvágy természetes nagy melegben, kínáljuk kedvencüket több nedves eledellel a száraz helyett. Állateledel boltunkban széles választékban kaphatók nedves konzervek és tasakos eledelek kutyák és macskák számára, kollégáink szívesen segítenek kiválasztani a megfelelő állagú, ízű, összetételű nedves tápot kedvence számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük