• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Nyulak ivartalanítása és betegségei

A nyuszik több mint 10 évig is élhetnek, ha ivartalaníttatjuk. Az ivartalanítással megelőzhetjük a nőstényeknél a méhrákot, mindkét nemnél pedig kedvezően befolyásolja a vérmérsékletét, illetve javít az általános egészségi állapotukon.

Nyulak betegségei:

Nagyon könnyen áldozatul eshetnek a különböző betegségeknek.
Amint a nyuszink nem eszik, vizeletürítés közben erőlködik, fájdalom, nátha jeleit látjuk rajta vagy hasmenése van, azonnal forduljunk orvoshoz!

Leggyakoribb nyúlbetegségek:

  • Mixomatózis:

 Először a fülkagylón vérzés látható, majd kiterjed a fejre és orra is. Lappangási ideje 7-10 nap. A betegség az állat elhullásával végződik. A myxomatózisos csomók megjelenésekor a nyúl már nem gyógyítható.
Egyetlen mód a megelőzés!
Megelőzhetjük a ketrec tisztántartásával, vérszívók távoltartásával és vakcinázással! Az állatok 3 hetes kortól olthatók. A megelőzés rendkívül fontos, mert a myxomatózis következménye az állat elpusztulása.

  • Fibromatózis:

A nyúl bőr alatti kötőszövetében kialakuló vírus okozta daganatos betegség. A daganatok folyamatosan nőnek és elérheti a 2 cm-es nagyságot is. Megelőzhetjük a vírust a  vérszívó rovarok, szúnyogok és ízeltlábúak távoltartásával.

  • Vérzéses betegség:

Többféle elnevezése is létezik: nyulak vírus okozta vérfertőzése, elhalásos májgyulladás, nyúlpestis, vérömléses tüdőgyulladás.
Vírus okozta betegség. Lappangási és lefolyási ideje is néhány nap. Rendkívül fertőző betegség és magas az elhullás esélye.
Tünetei: étvágytalanság, orrból szivárgó véres váladék, idegrendszeri tünetek, mely az elhullást megelőzően lép fel.
Megelőzés: A betegséget megelőzni általános járványvédelmi módszerekkel és vakcinázással lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük