• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Vizsgálóink a mai kornak megfelelően, színvonalasan felszereltek.

Az állatok kivizsgálása fizikális vizsgálattal kezdődik.

Ez elsődlegesen egy megtekintéses vizsgálat, ami miközben az állat a vizsgálóba jön be, meg is történik. Ilyenkor az orvos megfigyeli, hogy az állat, hogyan reagál a környezet ingereire, milyen a mozgása, egyformán terheli e mind a négy lábát. Milyen a kondíciója. Milyen a szőrzete, ápolt e, fényes e.

Majd tapintással a testtájéki nyirokcsomók vizsgálata, bőr, szőrzet, fogak, íny, kötőhártya vizsgálata következik.

A mellkast hallgatózással, kopogtatással vizsgáljuk, fonendoszkóppal. Ilyenkor a tüdő és a szív feltérképezése történik.

A hasüreget áttapintva vizsgáljuk, a méretét, esetleges fájdalmasságát, kóros folyadék, vagy terime, megnagyobbodott szerv meglétét keresve.

A vizsgálatok részét képezi testhő és a súlymérés is.

További vizsgálatokhoz műszerek szükségesek, amelyek szervrendszerenként eltérőek. Használatuk attól függ, hogy melyik szervrendszer mutat kóros eltérést.

Ha a beteg fülei érintettek, otoszkópot használunk a hallójáratok és a dobhártya állapotának felmérésére.

Ha kóros váladék van a fülben, akkor kenetet veszünk, melyet mikroszkóp alatt vizsgálunk.

Ha az állat szeme mutat elváltozást, akkor az alapos fizikális vizsgálat után, különböző színű festékekkel (fluorescein, bengálvörös) festjük meg a szemfelszínt. Bizonyos vizsgálatokat a szem helyi érzéstelenítése után tudunk elvégezni. Ha az állat nagyon nyugtalan, esetleg fájdalmas a szeme, akkor egyes beavatkozások és vizsgálatok kizárólag bódításban végezhetők. Ha a mélyebb részeket kell vizsgálnunk ophtalmoszkópot használunk.

Ha az állat bőrén található kóros elváltozás, indokolt esetben bőrkaparék vizsgálatot végzünk, melyet mikroszkóp alatt tudunk megvizsgálni.

Ha a fogain van elváltozás, akkor egy szájüregi vizsgálat után, bódításban, altatásban fogászati ellátást végzünk. Ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel szedjük le állata fogkövét, szükség esetén húzzuk ki rossz fogát. A jó szájhigiénia a jó közérzet, jó emésztés és egészség jele. A fogkövesség hosszú távon, akár szívbelhártya gyulladást is okozhat.

Hasi szervek egzakt vizsgálatát ultrahang készülékkel tudjuk elvégezni. Jelenlegi ultrahang készülékünk az egyik legmodernebb modell, mely színes Doppler vizsgálatra is alkalmas.

A hasi szervek funkcionális vizsgálatára a legalkalmasabb a vérvétel

Vérből labor kivizsgálást tudunk végezni, vagyis vérkép, szervi funkciós, hormon vizsgálatokat végzünk saját házi laborunkban.

Így az eredmények néhány órán belül megvannak, ezzel nagyban gyorsítjuk a diagnózis felállítását, valamint a gyors, célzott kezelést.  Mikroszkóppal vérkenet vizsgálatot is végzünk. Ilyenkor vérből élősködők pl.: Babesia, vagy egyéb kóros sejtek kimutatása történik.

Vérből és bélsárból egyéb szűrővizsgálatokat is végzünk pl.: szívféregesség, macska leucosis (FeLV) és macska AIDS fertőzöttség (FIV), parvo, corona virus, giardia, stb. kimutatására gyorstesztek állnak rendelkezésünkre nagy számban.

Bélsárból parazitológiai vizsgálatokat is végzünk.

Mozgásszervi, ortopédiai kivizsgálás esetén saját, digitális röntgen készülékünket használjuk, mely az egyik legmodernebb lehetőség manapság a csontok és ízületek vizsgálata során.  Radiológiai kivizsgálás egy teljesen különálló, röntgen helyiségben történik.

Ortopédiai kivizsgálásokat ortopéd szakorvos végzi.

A csontok vizsgálatán kívül digitális röntgen felvételek a belső szervekről is részletgazdag képet adnak, így ezek vizsgálatához is használjuk. Valamint a mellkas, vagyis a tüdő kivizsgálásához is erre van szükség. Egy radiológiai, kétdimenziós kép egy- egy szervről, csontról, vagy ízületről nem ad teljes körű képet, így többirányú, általában három, de minimum kétirányú felvétel szükséges.

Szív- és érrendszeri betegségek kivizsgálása a fent említett röntgen és ultrahang vizsgálatokkal végezhető. Valamint vérnyomásmérésre és EKG vizsgálatokra van lehetőségünk.

A kivizsgálás során, ha a diagnózisunk megvan, előfordul, hogy infúziós, intenzív terápiára van szüksége a betegeinknek. Ez általában hosszabb időt vesz igénybe. Ilyenkor igyekszünk egy nyugodt, kényelmes helyet biztosítani nekik. A testhőmérsékletüket infúzió melegítővel, puha fekhelyekkel igyekszünk fenntartani. A folyamatos infúziós cseppszámot perfúzorral biztosítjuk.

Ha a gazdik nem tudják megvárni kedvencük kezelését, mert az hosszadalmas, állatuk nálunk maradhat a kezelés ideje alatt, ahol felügyelet alatt van, biztonságban. Erre egy külön helyiséget alakítottunk ki, a betegmegörzőt.

Ha kedvencük operációra szorul, ezt egy, erre a célra kialakított, műtőben végezzük.

Műtőnk a lehető legjobban felszerelt. Itt gondoskodunk arról, hogy betegeink a műtét alatt is a legjobb ellátást kapják. Műtétek során különleges pozícionálásra van szükség, ezt erre a célra gyártott, puha, mégis alaktartó párnákkal biztosítjuk, hogy a hosszabb operáció során se legyen pl.: betegeink háta összenyomatás alatt. Minden műtét alatt infúziót kapnak betegeink, hogy a megfelelő keringést fenntartsuk, ezáltal megfelelő a vérnyomásuk és a pulzusuk.

Ezen paramétereket folyamatosan monitorozzuk, az értékeket pedig az altatási naplóba vezetjük.
A pulzust és a szervezet oxigén ellátottságát pulzoximéterrel mérjük.

A vérnyomást pedig vérnyomásmérővel.

A megfelelő testhőmérsékletet pedig az infúziómelegítővel tartjuk fenn.

Ébredés során a lehető legnyugodtabb légkört teremtjük meg állataiknak. Stresszmentes ébredést biztosítunk. Az ébredés ideje alatt folyamatosan felügyeljük kedvenceiket. Ekkor melegítőpárnát, takarót használunk testhőmérsékletük fenntartása érdekében. Elkülönített helyen ébresztjük műtött betegeinket.

Műtét után védőfelszerelések használata szükséges, azért, hogy a sebüket az állatok ne tudják nyalni, vakarni, hogy ne szedjék ki a varrataikat.
Gallérok és műtét utáni ruhácskák nagy számban kaphatók rendelőnkben.

Kedvencüket csak a teljes ébredés után adjuk haza, amikor már járóképes.

Műtét napján otthon is a meleg, stresszmentes környezet biztosítása szükséges és a folyamatos felügyelet.

Műtét napján előfordulhat inkoordinált járás, remegés, nyálzás, hányás is ami az altatás utóhatása.

Műtétet követő napokban fájdalomcsillapítás és sebkezelés szükséges. Fájdalomcsillapító adása azért kell, mert, ha nem fáj, akkor sokkal jobban és gyorsabban gyógyul állatunk. Egy-egy műtét után embertársaink napokig, hetekig kórházban fekszenek, ehhez képest mi elvárjuk kutyánktól, macskánktól, hogy másnap már szaladgáljon. Ne legyen illúziónk, amiatt, mert esetleg nem sír állatunk, ilyenkor is van fájdalma. Emiatt elengedhetetlen, hogy a fájdalomcsillapítót végig beszedje. A védőfelszerelés használata is amiatt nagyon fontos, hogy ne tudja nyalni, piszkálni a sebét és optimálisan tudjon gyógyulni. Ezzel is segítjük állatunk gyorsabb felépülését. Gallérok, ruhák állnak rendelkezésre. A ruha általában komfortosabb.

Gallérból van vastag karimás, úgynevezett „Andrea“ gallér is, aminek az az előnye, hogy nem kényelmetlen.

Praxisunk fejlesztése folyamatos. Érdekünk, hogy minél alaposabb, precízebb, jobb, korszerűbb ellátást nyújtsunk betegeinkenek.

Mindenkit szeretettel várunk, akár csak egy gyors vizitre, vásárlásra, vagy állatukkal kezelésre, oltásra.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy ne a meglévő bajt kezeljük, hanem előzzük meg, amit lehet!
Emiatt többféle szűrővizsgálati csomagunk is elérhető, amit ajánlunk idősödő betegeinknek. (Geriátriai szűrőcsomag)

Valamint minden korosztálynak javasoljuk az évi egyszeri vérvételt, ahol egy-egy kezdeti stádiumban lévő betegség már nagyon korán észrevehető, és ekkor még időben be tudunk avatkozni, úgy, hogy szervezetük még nem, vagy nagyon kevéssé károsodott.

Védőoltásokkal a fertőző betegségek nagy részét meg tudjuk előzni.

Szűrővizsgálatokkal pedig egyes betegségek megléte, vagy hiánya kiszűrhető, ami állatunk további kezelését meghatározza.

A jó életminőség hosszú életet biztosít, amit megfelelő táplálással és táplálék kiegészítőkkel tudunk kedvencünknek biztosítani, ezek széles választéka megtalálható állateledel boltunkba.

Mozgásszervi panaszok esetén, vagy, ha állatunkkal sportolunk és jobb kondíciót szeretnénk elérni, fizioterapeutánk is várja Önöket szeretettel.

Fizioterápiával a mozgékonyság és a mozgástartomány növelése érhető el. A terápia során kutyusa részesülhet masszázskezelésben, aktív tornában, manuális kezelésben. De ízületi panaszok esetén egy speciális ultrahang készülék is rendelkezésünkre áll, amellyel nagyban tudjuk segíteni a mihamarabbi felépülést.

Ha kutyusa stresszes, félős, esetleg agresszív, kutyaiskolánkban, magasan képzett trénereink akár egyéni képzést is tartanak. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

Állataink életében is alapvető a jó egészség, a jól tápláltság, és a jólét megléte, vagyis: 
wellfare, well – being, wellness…! 🙂 Ha kedvet kaptak, látogassanak el hozzánk!
Szívesen állunk rendelkezésükre!

„Mottónk: gyógyult beteg, elégedett gazdi!”