• +36 20 598 9669; +36 30 014 8177

  • pillevetrendelo@gmail.com

  • Sződ, Dózsa György út 114.

Kennelköhögés

A kennelköhögés kutyákban előforduló, könnyen terjedő, többnyire a felső légutak gyulladásával járó fertőző betegség. A kennelköhögést számos kórokozó okozhatja, például vírusok közül a 2-es típusú kutya-adenovírus, herpesvírus, parainfluenza-2 vírus. Gyakran előfordul baktériumos társfertőzés, ebben általában a Bordetella bronchiseptica és a Pasteurella multocia nevű kórokozó vesz részt. A kennelköhögés főbb tünetei a száraz vagy nedves köhögés, krákogás, öklendezés, illetve a görcsös köhögés miatt hányás is előfordulhat. További tünet lehet a prüszkölés, orrfolyás, kötőhártyagyulladás. Ritkább esetben tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor bágyadtság, láz, nehézlégzés is lehet.

A diagnózist az állatorvos főleg a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján állítja fel, de a pontos kórokozó meghatározásához mikrobiológiai vizsgálatra lehet szükség.  A gyógykezelés tüneti, illetve szükség esetén antibiotikum terápiával történik.

A kennelköhögésből maguktól is gyógyulhatnak a kutyusok, azonban kezelés nélkül igen elhúzódóvá válhat a betegség. Az állatorvosi kezelés segít a mielőbbi gyógyulásban, így a kínzó tünetek gyorsabb elmúlásában. Étvágytalanság, láz, nehézlégzés esetén mindenképpen keresse fel az állatorvost! Ugyan a gyógykezelés általában sikeres, mégis jobb megelőzni a betegség kialakulását. A kennelköhögés ellen többféle vakcina létezik, melyet az orrba, szájnyálkahártyára, vagy a bőr alá injekciós formában kell applikálni.